Pionerprosjektet i Trondheim

powerhouse solcelletak www mir no 1

Norges første energipositive kontor-nybygg skal bygges på Brattørkaia i Trondheim. Det blir et av verdens råeste klimabygg. 

På Brattørkaia i Trondheim har flere av bransjens fremste aktører og ZEBs partnere tatt initiativ til å få på plass det første energipositive kontor-nybygget i Norge. Sammen har vi lagt grunnlaget for en slik satsning, og vi har jobbet med prosjektet på Brattøra for å løse tekniske og andre utfordringer. Det er altså de fremste kompetansemiljøene, med den dypeste tekniske innsikten som finnes i Norge, som har gått sammen for å kunne levere et unikt bygg som produserer mer energi enn det bruker.

Powerhouse Brattørkaia er et pionerprosjekt på flere måter. Bygg står i dag for 40 prosent av verdens energiforbruk og potensialet for energisparing er enormt, både i Norge og globalt. Powerhouse Brattørkaia vil produsere mer ren, miljøvennlig energi enn det det forbruker.

- Vi har fått til noe vi ikke trodde var mulig. Energimessig går bygget i pluss, selv her i kalde nord, sier regionsdirektør for Entra, Kalle Torp. 

Powerhouse i Trondheim kommer til å bli en attraksjon og vil inspirere andre til å ta i bruk ny miljøteknologi og utslippsreduserende løsninger. Det ambisiøse prosjektet bygger på teknologi som allerede finnes fra før. Et fremoverlent lag ønsker å vise en hel byggebransje at det er mulig å dra nytte av dette arbeidet. Og husk: Et gjennomsnittlig kontorbygg i Norge idag har et forbruk på rundt 200kwt per kvardrameter i året. Powerhouse klarer seg med 20kwt og kommer til å produsere dette selv. 

I tillegg til kontorlokoalene kommer det også til å være et omfattende tilgjengelig areal for offentligheten. Dette er et bygg som skal bidra til å gjøre Brattøra til en attraktiv bydel. 

collage brattøra

Bygget blir på ca. 13 000 kvadratmeter og vil romme ca. 500 arbeidsplasser. Byggets arkitektur blir bestemt av behovet for å ta i bruk sol som energikilde. Et sydvendt skråtak gir optimale forhold for solcellebasert energiproduksjon, noe som er avgjørende for å få bygget til å gå i pluss energimessig.

Overskuddsenergien i byggets driftsfase vil i løpet byggets levetid dekke inn energien som er gått med til produksjon av byggevarer, transport, oppføring, drift og avhending av bygget. Totalt kommer bygget ut med et overskudd hvert år på 5 kWh pr kvadratmeter. Det gjør det til et plusshus, og et pionerprosjekt i verdensklasse.

brattra snhetta 1-lite

Powerhouse Brattørkaia er et kontorbygg med rom for 500 arbeidere. 
Lokasjon: Trondheim, Norway
Størrelse: 13 000 m2
Utvikler: Entra Eiendom
Arkitekt: Snøhetta
ZEB-partnere involvert: Skanska, Snøhetta, Hydro/SAPA and Entra
Ambisjonsnivå: ZEB-COM÷EQ

 

Illustrasjon: Snøhetta AS/MIR

 Link til Powerhouse sin hjemmeside

 

Publications, presentations and articles about Powerhouse 1:

Torhildur Krisjansdottir presented "Analyse av energibruk til matrialer for Powerhouse #1" at ZEB-konferansen, September 2012 in Oslo.

Tine Hegli presented "Powerhouse" at ZEB-konferansen, September 2012 in Oslo

Marit Thyolt presented "Powerhouse One: the first plus-energy commercial building in Norway" at Passivhus Norden, October 2012 in Trondheim.

Powerhouse in media

Nytt og lavere powerhouse på Brattøra. Adresseavisen 22. august 2013