The ZEB Book shows what can be achieved when researchers and practitioners work together to develop the building performance level of tomorrow, but needed today. The book is based on the research and development activities performed in the Research Centre on Zero Emission Buildings (the ZEB Centre, www.zeb.no) from 2009 to 2017.

Emissions of CO2 and other greenhouse gases must be reduced to limit global warming. Thus, the goal of the ZEB Centre has been to develop knowledge, competitive products, and solutions for existing and new buildings whose production, operation, and demolition give zero emissions of greenhouse gases while also considering the users needs for comfort and flexibility. The results presented here are based on research as well as experience from the development of nine real demonstration buildings.

The book describes some of the key knowledge areas needed when designing, building, and operating zero emission buildings. It should be read by students of architecture and engineering as well as practitioners looking for ways to contribute to a sustainable future.

More information can be found at Fagbokforlaget and issuu

brød nullutslipp

Gjennom ni pilotbygg har kreative aktører i ZEB-prosjektet vist at det er mulig å bygge nullutlslippsbygg. Hva er egentlig et nullutslippsbygg? Hva er de største utfordringene i prosjektering og bygging? Hvordan trives brukerne? Er det lønnsomt? På dette frokostmøtet får du høre mer om de viktigste erfaringene og lærdommene fra forskningsprosjektet Zero Emission Buildings.

Inger Andresen, pilotbyggansvarlig i Forskningssenteret for nullutslippsbygg ZEB (Zero Emission Buildings), vil presentere godbitene fra alle de ni prosjektene.  Prosjektene viser stort mangfold av løsninger og slår hull på noen myter, men bekrefter kanskje noen andre. ZEB har også fått på plass nullutslippsdefinisjoner med retningslinjer som kan danne grunnlaget for en fremtidig standard innenfor bransjen.
 
Nullutslippsbygget på Campus Evenstad har vært et av pilotene i ZEB. Det er trolig det første moderne bygget som har oppnådd så lave klimagassutslipp her i landet. Prosjektet har jaktet klimagassreduksjoner i alle løsninger og alle faser. Det er utprøvd nye kombinasjoner av materialbruk og løsninger, innovasjoner som gassifiseringsanlegget (CHP) basert på lokalprodusert flis, samt ganske tradisjonelle løsninger. Det nyskapende er å sette løsningene i system, og strekke strikken litt lenger i alle retninger. Prosjektleder og arkitekt Inger Johanne Tolaas (Statsbygg) og Eivind Selvig (Civitas AS) forteller om utfordringer og verdifull læring og erfaring.

Tid: Onsdag 1. mars 2017 kl. 08.00 - 10.00
Sted: Arkitektenes Hus, Josefines gate 34, Oslo

Les mer og meld deg på
Gratis, men krever påmelding.
Kan følges via direkte strømming. Opptak tilgjengelig i etterkant.

 

Brød & MIljø er gratis og åpent for alle interesserte. Påmelding nødvendig. Vi serverer økologisk frokost. Velkommen!

Vi oppfordrer deltagere til å reise kollektivt, sykle eller gå. Vi har sykkelparkering i bakgården.

Offentlig kommunikasjon: Buss 21 til Uranienborgveien/trikk 11 Homansbyen/trikk 19 til Riddervolds plass eller buss/bane/trikk Nationaltheatret.

Brød & Miljø strømmes direkte, og lenke legges ut i forkant av møtet. En redigert versjon publiseres etter møtet. Brød & Miljø er månedlige frokostmøter som arrangeres av NAL i samarbeid med Statsbygg, FutureBuilt, Innovasjon Norge, Faggruppen for bygg og anlegg (Tekna/NITO), Direktoratet for byggkvalitet (DiBK), Bygg21 og Husbanken. 
Illustrasjon: ZEB

ZEB-konferansen 2017 i Trondheim ble en verdig oppsummering av åtte års fremtidsrettet forskning på nullutslippsbygninger. Nå kan du se alle foredragene fra historiens siste ZEB-konferanse!


Kristin Halvorsen kunne formidle at arbeidet ZEB og våre partnere har gjort, er forskning som kommer til å forme vårt samfunn. Om overgangen til ZEN hadde hun en helt spesiell tilnærming, som du kan se henne fortelle om i videoen. Snøhetta og Skanska mente at større aktører må være uredd og gå sammen om å realisere byggeprosjekt etter ZEBs standarder. Forsvarbyggs representant kom med en advarsel, men hvilken? Bjørn Petter Jelle gikk i dybden på materialteknologi og Anne Grete Hestnes lanserte ZEB-boka. Og alle deltagerne fikk en gave!

Dette og mye mer kan du se i videoene fra konferansen. Her finner du også presentasjonene til flere av foredragsholderne. 

Karen

 

Karen Byskov Lindberg has submitted her thesis entitled:

Impact of Zero Energy Buildings on the Power System

in partial fulfillment of the requirements for the degree of PhD in Electric Power Engineering at the Department of Electric Power Engineering, NTNU.

 

The following committee has been appointed to evaluate her thesis, trial lecture and defence:

  • Professor Henrik Madsen, Danmarks Tekniske Universitet
  • Universiteteslektor Anna Krook-Riekkola, Luleå Tekniske Universität
  • Professor Kjetil Uhlen, Department of Electric Power Engineering

Professor Kjetil Uhlen, Department of Electric Power Engineering, NTNU, is appointed as the administrator for the assessment commitee.

 

The trial lecture will take place in Rådsrommet G144, Electro Building Building, 3 February from 10:15 on the following given topic:

"The future of Distribution System Operators in view of EU’s new legislative proposals for a consumer centered clean energy transition

 

The defence will take place in Rådsrommet, G144, Electro Building, 3 February from 13:15.

The trial lecture and defence are public and anyone interested is invited to attend.

 

Karen Byskov Lindberg carried out her PhD work at the Department of Electric Power Engineering. Her main supervisor has been Professor Gerard Doorman

kristin halvorsen

Direktør i CICERO, Kristin Halvorsen, mener ZEB har skapt et helt unikt partnerskap mellom forskere, ingeniører, arkitekter, studenter og byggebransjen. 

ZEB-konferansen er godt i gang og Halvorsen innledet med å si at hun en gang hadde en spirende arkitekt i seg selv, før politikken tok henne. Derfor er hun takknemlig for at det er noen andre som har tatt tak og fører bransjen inn i fremtiden. 

- Det er lite som kommer til å få en så stor betydning over tid som det ZEB og deres partnere driver med. Dette er et fagfelt som kommer til å forme vårt samfunn i flere hundre år fremover. Her jobber man med de viktigste delene av samfunnets infrastruktur, hvor man tenker på alt i en sammenheng og over tid. Dere er drivkraften i et svært marked som må basere seg på nullutslipp i løpet av kort tid. Det er utrolig viktig at dere er i front - og det er dere, sa en entusiastisk Halvorsen til en nesten full sal ved Scandic Nidelven i Trondheim.  

Fortsetter vi å leve som vi gjør nå, vil det være det største eksperimentet på moder jord noensinne, mener hun. Innen 25 år kommer den globale oppvarmingen til å stige med to grader dersom vi ikke tar grep. 

- Derfor er det viktig at ZEB er med på å forandre folks holdninger til hvordan man skal tenke rundt klima og energi. Det er utrolig viktig at man har fått til dette partnerskapet mellom forskning, ingeniører, byggebransjen, arkitekter og studenter. Det er derfor viktig at man viderefører dette arbeidet i ZEN. Det høres nesten litt hippie ut, men jeg ser ingen hippier her, sa Halvorsen til latter fra salen. 

At Trump inntar presidentstolen i USA i disse dager er ikke godt nytt for miljøbevegelsen, men selv en ignorant president klarer ikke å stoppe det grønne skfitet, tror Halvorsen.

- Dette er ånd han ikke får dyttet ned i flaska igjen. Vi jobber tett med investorer som tar stor risiko. Vi ser at de ønsker å bli med på dette, fordi det også lønner seg for dem. Vi ser at solenergi er blitt billigere enn kull og gir stadig flere arbeidsplasser. Vi ser på veldig mange områder at man tenker på energi og spennende forretningsideer.

- Det er kjempeinspirende å se hva dere har fått til, avsluttet Halvorsen, før hun fikk en ZEB-lue for å skjule sveisen, som ifølge Halvorsen er umulig å holde fin i regntunge og forblåste Trondheim i dag.

Har du spørsmål, kommentarer eller observerer noe morsomt under konferansen? Legg det ut på vår Twitter!

Klokken 10.00 går startskuddet og vi skal loses gjennom et innholdsrikt og interessant program. Kanskje er du uenig med noen av våre forskere? Kanskje har du tenkt på noe som ingen andre ser ut til å ha tenkt på? Eller kanskje det er noe som du ønsker å si deg hjertens enig i? 

Vår Twitter-konto for konferansen er lavterksel! Vi oppfordrer alle deltagere til å være aktive i løpet av dagen. Her vil du også få oppdateringer på hva som skjer hvor på konferansen. Og husk: Ingen spørsmål er for dumme! 

 twitter logo final

  

SI DIN MENING: https://twitter.com/konferansen2017

 

 

Etter åtte års intens forskning sammenfattes nå forskningssenteret ZEBs resultater i en omfattende bok. Her kan ingeniører, byggmestere, arkitektstudenter og alle andre som er interessert få vite hvordan vi kan realisere fremtidens nullutslippsbygg. 

3d softbook   Zero Emission BuildingsBoken "Zero Emission Buildings" lanseres på ZEB-konferansen 19. januar. Illustrasjon: ZEB

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  – Denne boken viser hva som er mulig å oppnå når forskere og praktikere samarbeider om å øke ytelsesnivået til fremtidens bygg. Selv om dette er morgendagens teknologi, er det høyst nødvendig at vi starter arbeidet i dag, sier professor ved NTNU Anne Grete Hestnes, som er redaktør for boken der flere av de fremste forskerne på fagfeltet ved NTNU og SINTEF Byggforsk har bidratt.

ZEB (The Research Centre on Zero Emission Buildings) har siden 2009 vært støttet av Forskningsrådet og flere sentrale aktører i byggenæringen. I 2017 avsluttes prosjektet, og funnene kommer i stor grad til å danne fundamentet for ZEN – et nytt forskningssenter der man skal utvikle løsninger for å prosjektere hele områder bestående av nullutslippsteknologi.

– Utslipp av CO2 og andre klimagasser må reduseres for å begrense den globale oppvarmingen. Målet for ZEB har vært å utvikle kunnskap, konkurransedyktige produkter og løsninger for eksisterende og nye bygninger, sier Hestnes.

 

Lansering på ZEB-konferansen
Under ZEBs avsluttende konferanse den 19. januar på Scandic Nidelven i Trondheim, kommer Hestnes til å presentere bokens innhold og snakke om hva den kan brukes til. Her kommer også fagfeltets fremste forskningsmiljø til å være representert. Boken er gratis for deltakere på konferansen. Les mer og meld deg på her.

ZEB har definert et nullutslippsbygg som "en bygning som genererer nok fornybar energi til å kompensere for byggets totale klimagassutslipp gjennom hele levetiden". Dette gjelder produksjon, materialbruk, oppføring, drift og destruksjon. Samtidig har man vurdert brukernes komfort og byggenes fleksibilitet.

Samspillet mellom teknologi og menneskenes bruk av denne står sentralt i forskningen. Derfor er boken blitt et unikt verk som overlapper flere fagfelt og forskningsmiljøer.

 

Beskriver kunnskapsområder
Boken beskriver noen av de viktigste kunnskapsområdene som trengs for å designe, bygge og drifte nullutslippsbygg.

– Resultatene som presenteres er basert på forskning og erfaringer fra utviklingen av ni virkelige pilotprosjekter landet over. Stoffet egner seg for alt fra studenter til ingeniører og andre utøvere som er på jakt etter måter å bidra til en bærekraftig fremtid på, sier professor ved NTNU og ZEB-senterleder Arild Gustavsen.

Gjennom 11 kapitler får leserne en grundig gjennomgang av blant annet alle ZEBs pilotprosjekter, moderne og fremtidsrettet arkitektur, prosjekteringsprosessen, optimalisering av materialbruk og nye materialer, samt nye metoder for ventilasjon og reduksjon av energiforbruk. Flere av temaene belyses også på ZEB-konferansen 19. januar.

 

Boken vil bli tilgjengelig gjennom Fagbokforlaget etter lansering, og skal kunne bestilles i alle bokhandler. 

Samspillskontrakten om ZEB Flexible Lab, det nye laboratoriet som NTNU og SINTEF skal bygge i Trondheim, er nå lyst ut. Bygningen skal bli et levende laboratorium, et kontor- og undervisningsbygg hvor forskere og industri skal prøve ut og utvikle nye løsninger.

green 05

Mulighetsstudien utvikles - NTNU og SINTEF søker partnere til ZEB Flexible Lab. Ill.: Snøhetta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

– Laboratoriet skal bli et verktøy for å skape verdens mest klimavennlige bygninger. Vi gleder oss til å komme i gang med samspillet og videre utvikling av prosjektet, sier Ingvald Strømmen, dekan ved Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi ved NTNU.

Utvidet laboriatorieinfrastruktur

Gjennom forskingssentret Zero Emission Buildings (ZEB) har NTNU og SINTEF de senere årene utvidet sin laboratorieinfrastruktur for forsking på nullutslippsbygninger og klimapåkjenning betydelig. Til nå har ZEB Living Laboratory og ZEB Test Cell Laboratory blitt oppført; to fullskala bygninger hvor ny teknologi prøves ut. I tillegg er sentralt laboratorieutstyr for klimapåkjenning og måling på bygningskomponentnivå oppgradert.

Satsingen kompletteres nå med et kontor- og undervisningsbygg. Bygningen vil være et sentralt forskningsobjekt og -verktøy for både det nye forskningssenteret for miljøvennlig energi, Zero Emission Neighbourhoods in Smart Cities (ZEN), og senter for forskningsdrevet innovasjon, Klima 2050.

I bygget vil forskerne blant annet studere samspillet mellom bruker og teknologi. ZEB Flexible Lab skal bestå av kontorplasser, undervisningsrom og fleksible, tekniske rom – det skal være et levende laboratorium.

– ZEB Flexible Lab vil bli bygd med morgendagens teknologi. Utforming og løsninger for hvordan vi best kan oppfylle de høye ambisjonene til bygningen er ikke bestemt. Her har vi behov for å sy sammen nye løsninger og drive utvikling og innovasjon som en del av prosjekteringen, sier Hanne Rønneberg, konserndirektør i SINTEF.

Samspill som gjennomføringsmodell

ZEB ønsker å utvikle det nye laboratoriet sammen med en dyktig gruppering av arkitekter, prosjekterende og entreprenører, og har derfor valgt samspill som gjennomføringsmodell. NTNU og SINTEFs beste fagfolk vil inngå med spisskompetanse i samspillet.

– Gjennomføringsmodellen er detaljert beskrevet i anbudsutlysningen, og vi vil også arrangere et informasjonsmøte den 20. januar knyttet til utlysningen, sier Morten Christensen fra Metiér, som er samspillkoordinator for ZEB Flexible Lab-prosjektet.

Se utlysningen her.

 

Kontakt
Leder ZEB, professor
Arild Gustavsen (ZEB/NTNU)
Tore Kvande, professor, NTNU
Berit Time, sjefforsker SINTEF Byggforsk
Terje Jacobsen, forskningsdirektør SINTEF Byggforsk

collage ny

 

Høyteknologiske materialer, helt nye måter å spare energi på, innovative løsninger - og ikke minst: Hvordan tar vi byggebransjen inn i fremtiden? Dette og mye mer skal et bredt spekter av deltagere presentere på historiens aller siste ZEB-konferanse. 

Her får du vite litt om hva de tenker!

I den grad vi kan snakke om «toppa lag» eller få lov til å ta i bruk det slitte uttrykket «stjernespekket» - så ja, ZEB-konferansen 2017 er dette og mere til. Etter åtte år med intens forskning og enorme mengder publiserte resultater er tiden inne for å se hva som har kommet ut av en av de største satsningene noensinne på utvikling av nullutslippsbygg.

Har brukt kunnskapen


Den 19. januar samles mange av landets største aktører. Administrerende direktør i Statsbygg, Harald V. Nikolaisen, er blant de som skal reflektere over fremtiden på konferansen. 

Harald V. Nikolaisen

- Statsbygg var en av pådriverne bak etableringen av ZEB og vi har benyttet kunnskapen til å realisere Norges første ZEB-COM-bygg på Evenstad. Jeg skal fortelle mer om dette og samtidig få med meg oppsummeringen av kunnskap og innovasjon som er skapt i ZEB. Senteret har bidratt til å utvikle en helt ny bygningstandard med sin forskning på nullutslippsbygg. Jeg gleder meg til å fortelle hva vi i Statsbygg har lært av ZEB.


Han peker på ZEB har definert hva et nullutslippsbygg er for en hel bransje, og at forskningssenteret har bidratt til at byggenæringen har fått vist at slike bygg faktisk er mulig - og at de kan være en relevant bidragsyter til et lavutslippssamfunn.


- Pilotprosjektene har hatt stor læringsverdi for byggenæringen. De er strålende eksempler på hvordan innovative løsninger blir til når man tør å sette seg svært høye mål og har risikovilje, sier Nikolaisen, som er utdannet sivilingeniør fra NTNU og har en mastergrad fra BI innen prosjekt- og virksomhetsledelse.

Han viser til at det oppstår nye forretningsforbindelser i kjølvannet av ZEB. I løpet av de neste 10 årene tror han at det kommer til å bli bygget mange nullutslippsbygg.



- Den største utfordringen er kompetanse hos alle involverte i næringen. Men ZEB har vist at det er mulig, og nå må den kunnskapen spres!

Tom Head Shot 1
Tom Collins kommer hele veien fra Ball State University i USA hvor han er professor i arkitektur og underviser i design og miljøsystemer. Hans forskning fokuserer på energiytelsen til bygg og menneskelig adferd, med vekt på å bruke arkitektonisk forskning for å løse problemer som kan oppstå i praksis når man skal utforme moderne design.

 - ZEB er fascinerende for meg fordi senteret ønsker å synliggjøre og ta opp en rekke kreative måter å begrense globale klimaendringer på. De er ambisiøse når de forsøker å gjøre rede for den komplekse prosessen det er å betale tilbake materielle og operasjonelle utslipp over byggets levetid. ZEB har en praktisk, helhetlig og robust tilnærming til bygg og design.

 Han ønsker at designyrker skal ta mer ansvar for miljøpåvirkning fremover. 

- For vårt miljø er ZEB en spennende sti å tråkke opp. Dette blir min første tur til Norge og jeg ser frem til å dele mine tanker om ZEB sett fra et amerikansk perspektiv, sier Collins. 

- Ta de riktige valgene

anne greteH shv

Anne Grete Hestnes er en av ZEBs grunnleggere og har vært med helt siden starten for åtte år siden – første halvdel som senterleder. Hun kommer til å trekke opp de historiske linjene og hvordan ZEB er et ledd i et langsiktig arbeid. Akkurat nå er hun i ferd med å ferdigstille en hel bok om ZEB-prosjektet.

- Jeg håper at mange nå får øynene opp for alt resultatene i ZEB kan brukes til. Jeg ser frem til å få presentert hva slags ringvirkninger arbeidet til senteret gir og en bredere forståelse av hva ZEB har bidratt med. Når det gjelder fremtidens bygg har ZEB gitt alle aktører større kompetanse til å ta de riktige valgene.

Direktør for CICERO – Senter for klimaforskning, Kristin Halvorsen, kommer også til konferansen med et foredrag om hvorfor vi trenger nullutslippsbygg.

Følgende temaer vil bli diskutert på konferansen: 

  • Avanserte materialteknologier
  • Energieffektive og klimatilpassede bygningskonstruksjoner
  • Energiforsyning og tekniske installasjoner
  • Bruk, drift og implementering
  • Pilotbyggene i ZEB
  • Ringvirkninger av ZEB

Tid: 19. januar 2017, kl. 09:00–17:30
Sted: Scandic Nidelven, Trondheim

Les program

Meld deg på her

 

Upcoming events

Sorry, no events.

Past events

Brød & Miljø

09 October 2013 08:00 - 10:00

Oslo, Norway





Passivhus Norden

15 October 2013 00:00 - 17 October 2013 00:00

Gothenburg, Sweden





Lunch Lecture

18 October 2013 12:00 - 13:00

Trondheim, Norway





Brød & Miljø - Frokost med faglig påfyll

13 November 2013 08:00 - 10:00

Oslo, Norway





Seminar om solceller - ZenN

18 November 2013 09:45 - 14:00

Oslo, Norway





Seminar: Energieffektiv behovsstyrt ventilasjon. Utforming - krav - overlevering

19 November 2013 10:00 - 16:00

Oslo, Norway





Frokostmøte: Framtidens byer

04 December 2013 08:00 - 11:00

Bergen, Norway





KLIMAX Frokostseminar

11 December 2013 08:00 - 10:00

Trondheim, Norway





Lunch Lecture

11 December 2013 12:00 - 13:00

Trondheim, Norway





H2020 - Dybdeworkshop, Trondheim 6. januar

06 January 2014 13:00 - 17:00

Trondheim, Norway





H2020 - Dybdeworkshop, Oslo 14. januar 2014

14 January 2014 08:15 - 12:00

Oslo, Norway





Partnermøte hos VELUX Danmark

15 January 2014 00:00

Horsholm, Denmark





Kurs: Plusshus i Norge - Eksempel Kjørbo

21 January 2014 09:00 - 16:00

Oslo, Norway





Enovakonferansen

28 January 2014 00:00 - 29 January 2014 06:00

Trondheim, Norway





Lerchendalkonferansen 2014

04 February 2014 00:00 - 05 February 2014 06:00

Trondheim, Norway